Category

Ross Pavilion

Ross Fountain restoration update

By | General, Ross Pavilion

The Ross Fountain is without question one of the most iconic landmarks in Edinburgh’s rich landscape and has stood proudly for 145 years  It had however been without water for a number of years and urgently required restoration.  As part of our renewal of West Princes Street Gardens we have commissioned a heritage conservation specialist to manage the restoration process and return the Fountain to it’s former glory.   The process of removing the Fountain began on 6th July and is all but complete.  But what next?  Well, as you can see, the Ross Fountain is made up of many pieces.  122 to be exact.

The restoration process involved dismantling all 122 pieces of the fountain before transporting them to Wigan where each individual piece will be expertly them repaired, restored and repainted each piece.

As you can see, that is no mean feat, with each piece being amazingly heavy due to the solid cast iron casing that makes each one.

We’ll be keeping you up to date with the renovation over the coming weeks and months so you can keep up to date with your Ross Fountain.

Winning concept for Edinburgh’s new Ross Pavilion revealed

By | Design Competition, General, Ross Pavilion

An international collaboration led by US-based design practice wHY and including Edinburgh-based design studio GRAS, has won the competition to revitalise West Princes Street Gardens.   

The announcement was made today (1st August, 2017) by the Ross Development Trust.  The £25M project, in collaboration with the City of Edinburgh Council, will include a new Ross Pavilion, set to become one of the most exciting performance spaces in the World.

The five-month search for an outstanding team for the £25m Ross Pavilion and West Princes Street Gardens project attracted first-stage submissions from 125 teams (made up of 400 firms) from 22 different countries. 

At the competition’s second stage, seven shortlisted teams produced concept designs for a new landmark Pavilion; a visitor centre with café; and improvements to the surrounding Gardens. The new Pavilion will provide a flexible platform for the imaginative arts and cultural programming that Edinburgh excels in, and allow visitors and residents to engage with a variety of events all year round.

Norman Springford, competition Jury Chair, was delighted with the whole process.  He said: ‘As is always the case with initiatives of this size and stature, the jury had a hard job!  We are confident however that we have a winning concept that embodies an imaginative ensemble landscape approach, creating a wonderful stage for our iconic Edinburgh Castle.  In addition, the design concept offers a creative energy and a series of unique elements which will all combine to create a new and contemporary landscape.

‘We thoroughly enjoyed meeting all the shortlisted teams and understanding each approach.  However with wHY, they demonstrated an impressive collaboration which respects and enhances the historical context and backdrop of the Castle and the City, whilst creating new heritage and increasing the green space within the Gardens.  All of which were key aspects for us all and respected the importance of the space within a World Heritage Site.’ 

Gardens view of wHY's winning design for new Ross Pavilion

The competition jury met on July 11 to interview the seven teams shortlisted for this initiative, and unanimously selected wHY as the winner. Their team includes Edinburgh-based design studio GRAS, Groves-Raines Architects, Arup, Studio Yann Kersalé, O Street, Stuco, Creative Concern, Noel Kingsbury, Atelier Ten and Lawrence Barth.

Andy Neal, Trustee, The Ross Development Trust was delighted with the Jury’s decision.  He said: ‘It is always a tough job to select a winner when you have such a strong shortlist of entries.  The Trust is grateful to the Jury for their time and consideration in reaching a decision and selecting a winning design concept.

‘We are looking forward to working with wHY to develop our vision for West Princes Street Gardens.  Over the next few months, we will work with the design team and the people of Edinburgh to develop the brief for the Gardens.  It’s an exciting time for the City.’

The competition winners proposed an organic landscape-focused scheme that respects the historic setting but also animates the Gardens through the introduction of a new undulating promenade, transformed access from Princes Street, sculptural seating and dynamic open views.

 View of wHY model concept for new Ross Pavilion

 

Kulapat Yantrasast, Founder and Creative Director of wHY, said:

“wHY is built around an ecology of disciplines, the convergence of ideas, experience, nature and people. The Ross Pavilion and West Princes Street Gardens represent this convergence and this was the perfect ground to further our approach to design. To be selected from so many extraordinary thinkers is an honour. We felt a personal connection to the Gardens and believe our design embodies how important collaboration and people are to making a place remarkable.”

Mark Thomann, wHY’s Landscape Design Director, added:

“This is a special opportunity for a special place, not just for Edinburgh but the world. The new Ross Pavilion and Gardens draw from the rich natural history, heritage and creative spirit of Scotland, embodying a model approach for integrating public architecture and urban space in a top global city. Our team looks forward to realising this vision with the Ross Development Trust and the people of Edinburgh.”

 

A key local partner in the winning collaboration was Edinburgh-based design studio GRAS, known for its exploratory, interdisciplinary approach and an eclectic portfolio of arts, cultural and community-based projects. 

Gunnar Groves-Raines, Director of GRAS, said:

“It is a true honour to be selected to deliver a project of this significance in the heart of our home town and to work as a central part of such a diverse and talented international design team.

Councillor Donald Wilson, Edinburgh’s Culture and Communities Convener, said:

“We have seen some of the most influential architects and landscapers join forces to compete to design the new Ross Pavilion. The huge international interest in the competition is testament to Edinburgh’s standing as one of the world’s most beautiful and creative settings for live performance.

“All of the shortlisted teams put forward fantastic ideas but wHY’s Butterfly concept received the jury’s collective support. The chosen design makes the most of the natural surroundings of Princes St Gardens and focuses on connecting people to the city, the stage and the view of Edinburgh Castle.

“It is hugely exciting to reach this stage of the project. Our thanks go to the Ross Development Trust for their vision and support and our congratulations to wHY on their winning design.”

 

Inspired by the Gardens’ geology and history – from the volcanic forces to the man-made energy of the Victorian pleasure garden – the design subtly positions the new visitor centre and the ‘butterfly’ Pavilion into the folds of the landscape, enabling the Castle to remain the main visual event. The scheme increases the amount of green space relative to hard surfaces with the Gardens and is, in the team’s words, ‘human scale with moments of drama… activating four layers of meaning within the Gardens: botanical, civic, commemorative and cultural.’

Norman Springford added that the Jury had praised the winning team’s concept design as ‘a beautiful and intensely appealing proposal that complemented, but did not compete with, the skyline of the City and the Castle.’

‘They liked the concept of the activated community space with a democratic spirit, potentially creating a new and welcoming focus for the City’s festivals while appreciating that the team’s design balanced this with a strong approach to the smaller, intimate spaces within the wider Gardens.’

Malcolm Reading, Competition Director, said: 

“wHY is a creative force that has the rare skill of being able to produce design that is exciting yet also sensitive and humane – it is a delight to see them win so exuberantly.

“Their proposal is a landscape scheme that is really more like an energy-field: using animation and drama as well as open vistas, they transform the Gardens and create an experience that is much freer and organic. As is their style, they conscientiously sampled local opinion, and have come up with a design proposal that is engaging and refreshing.

“We would like to thank all the finalists for their hard work and enthusiasm – we were in no doubt over their connection to this wonderful project, and they produced diverse and well-reasoned concept designs.’

 

wHY, a collective of architects, landscape designers, makers and strategic thinkers with offices in Los Angeles and New York recently came to global attention with the opening of Los Angeles’ newest museum, the Marciano Art Foundation, which involved a sensitive and restrained redesign of the former Scottish Rite Masonic Temple.

According to the Los Angeles Times, wHY’s founder Kulapat Yantrasast, who is Thai-born and was educated in Japan, ‘is increasingly sought after in the cultural sphere for his ability to skilfully conjure environments that suit the needs of art’. wHY has worked on gallery design at the Art Institute of Chicago, helped overhaul the interior spaces at the Harvard Art Museums, and collaborated with Yoko Ono on her Skylanding project in the historic Olmsted-designed Jackson Park in Chicago.

The jury praised all the finalists for their hard work and commitment and awarded a special commendation to the team led by William Matthews Associates and Sou Fujimoto Architects for ‘a memorable and delicate design that opened up unexpected views, particularly those to the Castle’.

The other five teams were led by Adjaye Associates; Bjarke Ingels Group (BIG); Flanagan Lawrence; Page \ Park Architects, West 8 Landscape Architects and BuroHappold Engineering; and Reiulf Ramstad Arkitekter.

wHY will now work with the Ross Development Trust, the City of Edinburgh Council and other stakeholders, and consult with the public, to take forward the project to revitalise this space, positioned just below Edinburgh Castle and adjoining Princes’ Street. Currently occupied by the Ross Bandstand, and described as a true ‘place for people’, it is both a refuge from daily city life and the focus for exhilarating celebrations, such as Hogmanay and the Edinburgh International Festival’s closing fireworks concert.

The competition was run according to EU procurement guidelines and the Public Contracts (Scotland) Regulations 2015.

The Ross Pavilion Design Competition – Free exhibition of shortlisted designs

By | Design Competition, Ross Pavilion

An exhibition of shortlisted entries for the Ross Pavilion International Design Competition will be on public display at Edinburgh’s City Arts Centre Wednesday-Sunday each week from 21st June until 30th July.

Admission is free to the exhibition, which is housed on the Floor-1 Gallery of the Arts Centre building located at 2 Market Street, just behind Waverley Street Station. Edinburgh’s residents, and anyone with an affinity for West Princes Street Gardens, are invited to visit the exhibition and view designs and storyboards from the 7 architect-led teams whose entries are shortlisted.

Anyone visiting the exhibition will have the opportunity to provide the Ross Development Trust, who are running the competition, feedback on its plans to replace the Ross Bandstand and revitalise West Princes Street Gardens. Feedback forms will be available at the exhibition.

In addition, young children visiting the exhibition can take part in a fun contest to create their own design for a new Pavilion. The most interesting kids designs will be published on the Trust’s website and facebook.

From 21st June you can view the shortlisted designs online here on our website, where you’ll also be able to submit your views on plans to replace the Ross Bandstand with a new Pavilion and comment on the Trust’s plans to revitalise West Princes Street Gardens.

Here follows a brief overview of the Ross Pavilion contest, its place within a wider ambition to revitalise Edinburgh’s West Princes Street Gardens and an introduction to The Ross Development Trust, who are leading the project to improve Edinburgh’s much-loved Gardens on every level.

Background:

The Ross Bandstand, originally built in the 1870s and located centrally within West Princes Street Gardens, has fallen into disrepair and is no longer fit for purpose.The Ross Development Trust, whose wider plans are to lead a revitalisation of the Gardens, ran an International Design Competition to find a winning design for a replacement Pavilion.

The Trust is working in close partnership with the the City of Edinburgh Council, and with other key stakeholders such as Historic Environment Scotland, the Cockburn Association and Edinburgh World Heritage.

What the competition sets out to do:

  • Replace the old Bandstand with a new multi-use performance venue in the form of a Pavilion. To be known as the Ross Pavilion.
  • Remove the barrier and ‘dead-zone’ created by the old Bandstand to allow improved public movement year-round through the Gardens
  • Return large parts of what is a concrete void to garden use
  • Install a new Pavilion which is sensitive to the historic context and setting of the Gardens while also reflecting Edinburgh’s contemporary energies
  • Ensure the new Pavilion is accessible to residents and visitors alike and meets the needs of event promoters like the Edinburgh Festival

About the competition:

  • Competition sought an outstanding team of architects, landscape designers, engineers and other specialists for the new Ross Pavilion – estimated budget £25m
  • Competition overseen by Malcolm Reading Consultants on behalf of the Trust
  • Jury assembled by the Ross Development Trust included architects Ada Yvars Bravo, Malcolm Reading and Riccardo Marini, author Alexander McCall Smith and Sir Mark Jones, former Director of the National Museum of Scotland and the V&A
  • 125 teams (made up of 400 individual firms) entered the competition with over half the submissions coming from overseas
  • 7 finalist teams, each led by an architect, shortlisted 29th March 2017, with their design entries on public display from mid-June for 6 weeks

The Shortlist

The shortlisted designs are from teams led by the following architects:

  • Adjaye Associates (UK)
  • BIG Bjarke Ingels Group (Denmark)
  • Flanagan Lawrence (UK)
  • Page \ Park Architects (UK)
  • Reiulf Ramstad Arkitekter (Norway)
  • wHY (USA)
  • William Matthews Associates (UK) and Sou Fujimoto Architects (Japan)

You can view more details of the shortlisted design here

For more information about the Ross Development Trust and our plans to revitalise West Princes Street Gardens, explore our website, like our facebook or follow us on twitter.

You can also:

subscribe to our e-news and we’ll keep you informed about our project

make a donation to help the Trust raise the vital funds for revitalising the Gardens.

volunteer your time to assist with our project.